Kosár tartalma ide
Mobilszámaink
0
Kosár
jelenleg üres!
Még üres a kosarad
0
Ezt néztem
 
Maximálisan elégedett vagyok. Profi üzlet, a legjobb motorgumi áruház.
Bányai József
2017.07.01.
Itt szeretek vásárolni. Egyszerű keresés, jó kiszolgálás!
Sanya
2018.12.28.
A megrendelés visszaigazolása gyors. Segítőkészek. Én ott is szereltetem a gumikat. Pontosak, gyorsak.
G. Pál
2017.07.12.
Minden flottul működik, Ismerőseim ajánlották
Pisti
2019.01.04.
Gyors reagalas emailre, gyors, preciz szereles, tokeletes szaktudas. Ajanlom minden motorostarsamnak!
Csaba
2017.06.14.
A megrendelt terméket másnapra meg is kaptam,
GregDagger
2018.09.14.

Dunlop SportSmart TT tesztünk SevillábanMegtekintések: 25905

Dunlop SportSmart TT motorgumi teszt - R17.hu



A munkánk egyik igazán kellemes része, amikor meghívást kapunk egy gyártótól valamely új fejlesztésű debütáló termékének a tesztelésre. Idén több ízben is volt szerencsénk ilyen európai bemutatóteszten részt venni, melyek közül a Dunlop SportSmart TT spanyolországi rendezvénye volt talán a legvonzóbb, hiszen Sevillában igazi pályamotorozás várt ránk.

Én Szabó Roland vagyok, az R17.hu motorgumi szakértője és a továbbiakban az én tapasztalataimat, véleményemet olvashatjátok a Dunlop SportSmart TT-ről, a Sevillában gyűjtött tapasztalataimról.

(az élő bejelentkezésem a helyszínről ITT találjátok)


A bemutatótesztek meghívottjai jellemzően Európa jelentősebb kereskedői, és persze a sajtó részéről az ismertebb magazinok motoros szakújságírói. Mi kereskedőként szerepeltünk a Dunlop meghívólistáján, a cél pedig elsősorban az új termék bemutatása, és a gyártói honlapokon fellelhető tudásanyagtól Dunlop SportSmart TT - Motorgumi teszt - R17.hubőségesebb, és mélyrehatóbb ismeretek megosztása a forgalmazókkal, rajtunk keresztül pedig természetesen a felhasználókkal. Megérkezésünk napján a szálloda előadótermében sor került az új Dunlop SportSmart TT technikai bemutatójára az abroncs fejlesztéséért felelős projektmenedzser előadásában. Amit megtudtunk tőle, hogy a hypersport kategóriájú abroncsok piaca 2008-tól kezdődően hosszú éveken keresztül csökkenő piaci szegmensként volt jellemezhető. Ez a folyamat 2015-től változott meg, amikor az európai piacokon lassú növekvést kezdett mutatni ez a kategória. Ennek a növekedésnek köszönhető, hogy a Dunlop úgy döntött közel tíz év csend után új terméket fejleszt a közúti abroncsok csúcskategóriájában, a hypersport szegmensben. Az elhatározás és a mi bemutatótesztünk között 2,5 év telt el, melynek során a Dunlop európai fejlesztőcsapata igazán kitett magáért, és egy vérbeli pályagumit fejlesztettek nekünk, ami ráadásul közúton is legális.

A SportSmart TT (Track Technology) angol nyelvű szlogenje a „from road to track and back” annyira frappáns, hogy gyakorlatilag egy fél mondattal is tökéletesen jellemzi a terméket, és annak célcsoportját. Természetesen ettől függetlenül érdemes részletesebben is kibontanunk, hogy kinek, és milyen felhasználásra ajánljuk, ajánlja a gyártó. Ahhoz hogy átlássuk a Dunlop kínálatát, sorba kell rendeznünk a sportos felhasználásra szánt mintás abroncsokat a pályagumiktól, az utcai sportig. A Gp Pro a legkomolyabb keverékes mintás versenygumi a kínálatban, széles keverékválasztékkal a profi versenyzők igényeinek megfelelően. A Gp Racer az amatőr pályamotorosok gumija, szűkebb keverék lehetőséggel, ami nyilván könnyíti az amatőr felhasználók dolgát. Itt egy nagy űr következik – melyet immáron betölteni hivatott az új termék –, és elérkeztünk a SportSmart 2 Max-hoz amit kifejezetten közúti használatra, vagy nagyon moderált stílusban amatőr pályamotorozásra ajánl a gyártó. Tehát az űrt betöltő SportSmart TT egy olyan közúti használatra is alkalmas sportgumi, amit a rendszámos motorral pályára járó lelkes hobbisták nyugodt szívvel használhatnak gyakorlásra bármely versenypályán, majd – a szerencsésebb napokon – ugyanezzel a motorral és gumival, hazagurulhatnak a közúti forgalomban gond nélkül. Arra persze csak a legzsiványabbak gondolhatnak, hogy ha olyan gumi van a motoron amivel versenypályán is érdemes elindítani a stoppert, és közúton is legális, akkor mire lehet vele képes egy hegyi szerpentinen. Röviden és lényegre törően brutális tapadásérzetre számíthat az, aki az új SportSmart TT abroncsokkal készül szerelni a sportmotorját.

Dunlop SportSmart TT - Motorgumi teszt - R17.huNéhány technikai csemege amiről érdemes beszélni a TT kapcsán. Egy új első profil, amit Dynamic Front Formulaként jellemez a gyártó. Ez valójában egy keskenyebb első profilt jelent, ami célzottan a nagysebességű kanyarokban nyújt segítséget a bekormányzási erő csökkentésével. A projektmenedzser ugyanakkor azt sem titkolta, sőt egy nagyon beszédes grafikonon be is mutatta a résztvevőknek, hogy alacsony sebességnél ez a profil nem segít, sőt nehezebben irányítható mint például a SportSmart 2 Max. A TT azonban egy gyors gumi, ezért kompromisszumoktól mentesen a nagysebességű manőverezhetőséget tartották szem előtt a profil kialakításakor. Nekem ez elsőre is szimpatikus volt, és másnap a versenypályán is kifejezetten üdvözöltem ezt a döntést a fejlesztők részéről, hiszen valóban brutál stabil volt a vele a motor a 3,3 km hosszú pálya leggyorsabb ívein is.

Szintén a legfontosabb jellemzőknél említeném az NTec Rt technológiát. Az Ntech a Dunlop szabadalmaztatott rendszere, mely olyan abroncsvázat jelent, ami alkalmas az extrém alacsony légnyomáson való üzemeltetésre. Versenypályán komoly előnyt jelent a kanyarokban az alacsony légnyomás miatt megnövekedett érintkezési felület, hiszen az extra felület extra tapadási felületet jelent ebben az esetben. Az utcai abroncsok azonban nincsenek felkészítve az ilyen oldalfalat érő megnövekedett igénybevételre, és jellemzően bizonytalan viselkedéssel jelzik ezt a kanyarokban a vezetőnek. Az Ntec Rt egy olyan rendszer, mely lehetővé teszi, hogy a közúton normál légnyomással üzemeltetett abroncsban a pályára érve alacsonyabb nyomásértéket állítsunk be, és negatív hatások nélkül élvezzük a megnövekedett érintkezési felület nyújtotta előnyöket. A versenygumik Ntec rendszere 1.2-1.3 bar hidegen beállított nyomást is megenged a hátsó gumiban, a SportSmart TT Ntec Rt rendszere legfeljebb 1.5 bar hidegen beállított légnyomást tesz lehetővé a legextrémebb esetben. A mi tesztmotorjainkba (Yamaha R1, BMW S1000RR, Honda CBR1000RR) a Dunlop mérnökei 2,1bar-t állítottak be elöl, és 1,7-et hátul. Ezek az értékek klasszikus sémának mondhatóak a pályamotorosok körében, de itt is jól működtek.

A mintázat szerintem nagyon szép lett, ami nyilván szubjektív, ugyanakkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy igenis számít, mivel hátulról az egyik legjelentősebb esztétikai elem egy sportmotoron a gumiabroncs. Azon kívül, hogy szép lett természetesen funkcionál is. Kettős szerepe van, melyek közül az egyik a vízkiszorítás, a másik pedig az abroncs hőmérsékletének szabályozása. Hideg guminál a mintablokkok torzulása képez belső hőt, ami gyorsítja az üzemi hőmérséklet elérését, amikor átmelegedett a futófelület akkor pedig a túlmelegedés elkerülésében segít. A gördülés során a mintacsatornák összezárnak az aszfalttal való érintkezéskor, és újra kinyílnak amint továbbgördül az abroncs. Itt érdemes megemlíteni, hogy mi teszi alkalmassá a SportSmart TT abroncsot versenypályára és közúti használatra egyaránt. A keverék olyan adalékanyagokat tartalmaz, amit az endurance versenyabroncsokban is alkalmaz a Dunlop versenyrészlege. Ezek az összetevők a legjobb minőségű, és a legdrágább adalékok, amik csak belekerülhetnek egy motorgumiba. Egy olyan mixet sikerült ezen anyagok felhasználásával megalkotni a fejlesztőcsapatnak, ami széles hőmérsékleti spektrumban képes optimális kémiai tapadást nyújtani a felhasználónak. Dunlop SportSmart TT - Motorgumi teszt - R17.huA gyakorlatban ezazt jelenti, hogy hűvösebb aszfalton is kielégítő teljesítményt nyújt a TT, és egy nagyon gyors bemelegedési fázist követően akár 110°C-ig melegíthetjük jelentős teljesítményvesztés nélkül. Csodák természetesen nincsenek, egy igazi versenyabroncs 140°C-ig sem veszít sokat a tapadásból, viszont cserébe 80°C alatt nem túl ideális a tapadása. A TT gumimelegítő nélkül is könnyedén éri el a 60°C-os üzemi hőmérsékletét, de gyakorlatilag már a hideg gumi is megnyugtató tapadásérzetet nyújt, akárcsak az utcai abroncsok. A pályán tapasztalt élményeim alapján teljes nyugalommal indulnék el vele egy hűvös őszi reggelen a munkahelyemre. Nem okozna csalódást. A keverék kapcsán szintén érdemes megemlítenünk egy olyan műhelytitkot, amit a pálya mellett sikerült kicsalnom az egyik fejlesztőből. A kérdésem az volt, hogy értem én a „közútról a pályára, és vissza” filozófiát, de hogyan változik az abroncs teljesítménye egy olyan pályanap után (mint például a tesztnap), ahol extrém hőterhelést adunk a gumiknak. A válasz az volt, hogy éppen a teljesítményvesztés elkerülése érdekében sokkal professzionálisabb adalékokkal váltották ki a szilika adalékot. A szilika adaléknak ugyanis az a rossz tulajdonsága, hogy egy kemény pályanapon megégetett guminak nagyságrendekkel csökken a teljesítménye, főleg hideg, vagy nedves aszfalton. A SportSmart TT-ben ezért nem használnak szilikát, ahogy a versenygumikban sem teszik. Ennek köszönhetően a közúti és a versenypályás felhasználás ciklikus ismétlése sem okoz gondot az abroncsoknak, és jelentősebb teljesítményvesztés nélkül viseli, amíg végleg el nem fogy.

A keverékek természetesen Multi Tread futófelületen három zónában lettek kiosztva hátul. A középső kopásálló felület 20%-os sávot fed le az abroncs koronáján, míg az extra lágy keverék 40-40%-ot bitorol a futófelület jobb és bal vállán. Tehát gyakorlatilag amint belekezdünk az irányváltásba, azonnal a lágy keverék áll a rendelkezésünkre. Elöl nincs több komponens, mert nagy lenne a veszélye a rendellenes kopásképnek, és az ebből fakadó irányítási problémáknak. A homogén kopáskép érdekében tehát elöl végig extralágy a keverék. Ez azért valahol megnyugtató is lehet, főként versenypályán.

Másnap kora reggel eligazítással kezdtünk a Sevillától néhány km-re elhelyezkedő Monteblanco pályán. Ezt a pályát egyébként rendszeresen használja a Michelin is, motorabroncsok tesztelésére. Számukra kézenfekvő, hiszen a gyártás nagy része is Spanyolországban zajlik, így logisztikailag a legyártott prototípusok tesztelése előnyösebb, ha helyben zajlik. A Dunlop éppen ezért Franciaországban tesztel elsősorban, most azonban a kiszámíthatatlan időjárás miatt Spanyolországba tették át a bemutatótesztet. Jó döntésnek bizonyult mivel Sevillában 20°C volt a tesztnapon, ami ideális környezet biztosított TT adottságainak tesztelésére.

Dunlop SportSmart TT - Motorgumi teszt - R17.huBemelegítésként kis lökettérfogatú sportgépeken motorozhattuk be magunkat, ami a hosszú tél után hasznosnak bizonyult. A 400-as paletta azonban leginkább azért került a napi „menüre” mert feltörekvő szegmens az európai és ázsiai piacokon, és gyakorlatilag új reneszánszát éli manapság. A Dunlop éppen ezért gondolt a szegmens kiszolgálására, és kisebb méretekben is gyártásba helyezte az új SportSmart TT-t. A tesztmotorok 400-as Kawasaki Ninják voltak, melyeket gyárilag elöl 110/70R17, hátul pedig 150/60R17 méretű abroncsokkal szerelnek. A beállított légynyomás elöl 2.0 hátul pedig 1.9 bar volt. A pálya 1,3 km és kifejezetten kellemes gyors ívekből állt, tehát a legnagyobb feladatnak a lendület megóvása bizonyult, mivel a 400ccm-es erőforrástól dinamikus kigyorsításra nem számíthattunk. A feladatot természetesen komolyan vettük, és igyekeztünk maximalizálni a kanyarsebességünket. A TT ehhez kifejezetten jó társnak bizonyult, és a 150-es hátsó gumik végig kellő stabilitást, és tapadásérzetet nyújtottak a kanyarokban. Ami kifejezetten tetszett a pálya adottságait illetően, hogy egy dupla balkanyarba csak úgy lehetett gyorsan megérkezni, ha az első balos íven vettük a féktávot. A felegyenesedési hajlam tesztelésére tökéletes volt, ahol ismét jelesre vizsgázott a TT. Bár őszintén meglepett volna ha egy ilyen könnyű motort nem tudok stabilan befékezni a kanyarba, de a dicséret akkor is jár. Érdekessége volt a teszt ezen szakaszának, hogy a második etap után olyan Ninjákra ültettek át, amire a gyárinál keskenyebb 140-es hátsó gumikat szereltek szándékosan. Az instruktor elmondása szerint a saját tesztpilótáik ezen a kis pályán is 1mp-el gyorsabb köröket mentek a 140-es gumival, mivel a gyári 150-es túl nagyot fog a motoron, és tulajdonképpen lassítja a kanyarokban. Érdekes nem? Azt éreztem, hogy még könnyebben váltok irányt a kanyarok között, de nekem tapadás, és kanyarstabilitás tekintetében meggyőzőbb volt a 150-es hátsó. Lehet, hogy nem voltam elég gyors a keskeny gumihoz.

A teszt következő részében a 3,3km-es pályán motoroztunk két csoportban. Az egyik csoport olyan túra-sport Bmw motorokon körözött, mint például R1200R, R1200Rs, Nine T Racer. Dunlop SportSmart TT - Motorgumi teszt - R17.hu Ezt a részét őszintén szólva kevésbé értettem motorválasztás szempontjából, de a Dunlopos srácok azzal indokolták, hogy most tulajdonképpen egy gyors hegyi szerpentines motorozást szimulálunk a túra motorokkal. Egyébként nyilván ez is élvezetes volt, viszont véleményem szerint a gumi nem működött túl jól ezeken a nehéz motorokon. Egyáltalán ki akar „félpálya” gumit tenni egy túramotorra? Hát aki esetleg mégis erre vágyna annak elmondhatom, hogy a túramotorokkal is térdeltünk a kanyarokban, ahogy egy lendületes szerpentinezésen nyilván nem tennénk, és persze tudta a dolgát a gumi, de valahogy folyamatosan az volt az érzésem, hogy a tapadásra ugyan nincs panasz, mégis mintha kicsit billegne a motor a kanyarokban. Pedig a beállított légnyomás 2,5bar volt elöl és 2,3 hátul ami nem mondható kevésnek. Az érzést valószínűleg inkább a motor súlya okozta, vagy talán a komfortra hangolt futómű. A SportSmart TT elsődleges célcsoportja a 200kg körüli sportmotorok géposztálya, ami nyilván erősen befolyásolta a karkasz kialakítását. Ahhoz, hogy gazdag visszajelzéseink legyenek az abroncs minden apró rezdüléséről a pontos, és alapvetően feszesre hangolt futóművön keresztül, nyilván lágyabb szerkezetű koronarészre van szükség. Ugyanakkor az oldalfal feladata nem a komfortos gördülés, hanem a kanyarstabilitás, tehát annak keményen kell tartania a motor súlyát a kanyarokban. A diszharmónia okozója érzésem szerint a lágy koronarész lehetett, vagy egyszerűen a motor komfort futóműve nem tudott dolgozni a keményebb oldalfallal. A gumi kopásképe is arról árulkodott, hogy a TT nem érzi jól magát ezeken a lágy futóművel rendelkező nehéz motorokon. Sokkal durvábban szemcsésedett, mint az R1-en, vagy az S1000RR-en.

Aztán elérkezett a teszt csúcspontja ahol célba értünk a választható motorokat illetően. A teljesség igénye nélkül Yzf-R1M, S1000RR, CBR1000RR Sp motorok álltak a rendelkezésünkre, hogy végre rendesen odatekerjünk a gumiknak. A beállított légnyomás 2,1 bar elöl és 1,7 bar hátul. A pálya ugyan nem volt kicsi (3,3km), de a célegyenesen kívül igazán gyors egyenes nem volt benne. A második és a harmadik sebességi fokozat között lehetett válogatni a pálya jelentős részén, tehát a vonalvezetés inkább volt fárasztóan technikásnak nevezhető, mint gyorsnak. Ez persze kifejezetten előnyös volt a teszt szempontjából. Ami ezután következett az 20 perc élménymotorozás, a gondtalanság, és a magabiztosság érzésének teljességével. A SportSmart TT álomszerűen dolgozott ezeken a csúcsgépeken, és végre megérthettük, sőt érezhettük, hogy mire is készült valójában ez az abroncs. Dunlop SportSmart TT - Motorgumi teszt - R17.huAz instruktor 3 kört tett meg előttünk konszolidált „gumimelegítős” tempóban mielőtt elengedett bennünket, de jóformán a második körtől már erősen toltuk, mert éreztük, hogy tökéletesen elegendő tapadás áll a rendelkezésünkre, hogy gyorsuljunk. Gumimelegítőt szándékosan nem tettek a motorokra, hiszen éppen az volt a cél, hogy érezzük milyen gyorsan éri el az üzemi hőmérsékletét a TT. Pofátlanul gyorsan. Szerintem ebben fejlődtek a legtöbbet a mai modern abroncsok a régi klasszikus „vigyázz vele hidegen” típusú sportgumikhoz mérten. A SportSmart TT pedig talán éppen ebben a jellemzőjében a legnagyobb zseni, és többek között ezért nevezhetjük pályára és közútra is alkalmas sportguminak. Miután elértük az üzemi hőmérsékletet és az instruktor is kiállt előlünk, több dologra kellett figyelnünk. A motorra, a fékezési pontokra, a kanyarok érintési pontjaira, és persze a többi motorosra a pályán. Egyszóval mindenre, csak a gumira nem, mivel az annyira természetesen tette a dolgát, hogy néha azt is lefelejtettem, hogy épp gumit tesztelek. Nem dolgozott az abs, nem villogott a Tc a műszerfalon, ha működtetni akartam valamelyik biztonsági perifériát, akkor az ösztöneim ellen kellett dolgoznom. Röviden azt kaptuk, amit vártunk az új Dunloptól. Nem csak tökéletes tapadás, hanem tökéletes tapadásérzet, ami nagy különbség. Sok olyan sportgumi van, ami zokszó nélkül megteszi, amit kérsz tőle, de nem kényeztet azzal az érzéssel, hogy mindezt tökéletes biztonságban teheted, mert odaragasztottak az aszfalthoz. A SportSmart TT ezt a határt átlépve igazi slick érzést ad a pályán, a versenygumik lassú bemelegedése nélkül. Kell ennél több egy hobbi pályamotorosnak? Engem tökéletesen meggyőzött!

 
Bevezető Akció - Kattints ide


A közösségi médiában is állandó a jelenlétünk, ha a legfrissebb motoros hírekről első kézben szeretnél értesülni, a facebook.com után írd az /R17.hu-t, vagy csak kattints a lentebbi ikonok egyikére. A Youtube-on motorgumikról találhatsz termékvideókat, a Google+on pedig mindenből egy kicsit többet adunk, több kép, több videó. 

 

                                                                                                                   Lájkolj minket Facebookon - R17.hu Motorgumik   Látogass el Youtube csatornánkra - R17.hu Motorgumik   Kövess minket Instagramon! R17.hu   


taking vidalista and sildenafil together2021-03-26 17:32:55
taking vidalista and sildenafil together
how much is tadalafil 5mg2021-03-29 05:22:46
Great blog you have here.. It's difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I really appreciate people like you! Take care!!
cialis daily use buy online2021-03-30 05:24:36
cialis daily use buy online
buy viagra online free shipping2021-03-30 07:25:51
buy viagra online free shipping
hydroxychloroquine french trial2021-03-30 18:10:50
Post writing is also a excitement, if you know then you can write if not it is difficult to write.
tadalafil 30mg tablet2021-03-31 09:35:05
tadalafil 30mg tablet
tadalafil 40 mg sale2021-04-01 05:59:17
Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be interesting to read through content from other authors and use something from their websites.
how much is cialis daily2021-04-03 10:57:38
Wow, incredible blog structure! How long have you ever been running a blog for? you made blogging glance easy. The overall look of your site is magnificent, as smartly as the content!
will ivermectin kill adult heartworms2021-04-03 21:31:33
I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers
hydroxychloroquine stock market2021-04-04 04:55:30
Hello there, There's no doubt that your web site could be having internet browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it's got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, great site!
cheap brand cialis online2021-04-04 16:19:09
cheap brand cialis online
viagra tablet 25 mg2021-04-06 17:00:15
Hurrah, that's what I was searching for, what a information! present here at this webpage, thanks admin of this website.
tadalafil uk over the counter2021-04-06 22:14:10
how to buy generic cialis online tadalafil uk over the counter cialis 50mg price
sildenafil 10mg2021-04-07 16:28:54
Hurrah, that's what I was looking for, what a information! existing here at this webpage, thanks admin of this site.
best price on vidalista prescription2021-04-08 00:56:05
best price on vidalista prescription
doxycycline dosage for adult acne2021-04-08 23:47:52
I believe that is among the most vital information for me. And i'm satisfied studying your article. But wanna observation on few common issues, The site style is perfect, the articles is in point of fact great : D. Excellent activity, cheers
price of viagra generic2021-04-14 20:21:49
price of viagra generic
tadalafil 100 mg uk2021-04-16 09:32:39
tadalafil 100 mg uk
vidalista generic 20mg reviews2021-04-16 10:43:43
vidalista generic 20mg reviews
brand cialis 40 mg2021-04-18 09:29:16
cheapest generic cialis online brand cialis 40 mg cialis medication price
vidalista trial coupon2021-04-19 20:52:16
vidalista trial coupon
hydroxychloroquine nyc trial results2021-04-21 20:53:20
Why people still use to read news papers when in this technological globe all is accessible on net?
tadalafil 2.5 mg tablets india2021-04-25 03:23:40
cialis for women online tadalafil 2.5 mg tablets india cialis 10 mg
women taking vidalista citrate2021-04-27 21:50:02
women taking vidalista citrate
tadalafil chewable tablets2021-04-27 21:52:08
tadalafil chewable tablets
cellulitis cephalexin dosage2021-04-28 19:34:41
I'm amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that's both equally educative and amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about. Now i'm very happy that I found this during my search for something relating to this.
how long for prednisone to work2021-04-29 22:58:14
how long for prednisone to work
generic cialis usa pharmacy2021-04-30 08:47:26
generic cialis usa pharmacy
buy hydroxychloroquine online2021-05-02 08:54:08
buy hydroxychloroquine online
lowest cost for cialis2021-05-02 22:55:00
I go to see every day a few web pages and sites to read articles, but this webpage presents feature based content.
real amoxicillin without a doctor's prescription2021-05-04 14:25:20
real amoxicillin without a doctor's prescription
cialis soft tabs 10mg2021-05-05 12:46:35
online pharmacy cialis 20 mg cialis soft tabs 10mg buy tadalafil 5mg
real sildenafil 100mg2021-05-05 15:19:57
It is not my first time to pay a quick visit this site, i am visiting this web site dailly and obtain fastidious facts from here everyday.
hydroxychloroquine antiviral effects2021-05-06 21:53:19
hydroxychloroquine antiviral effects
ivermectin dosage for humans chart2021-05-09 11:41:36
I read this post completely about the difference of newest and previous technologies, it's awesome article.
how much bimatoprost is safe2021-05-09 17:19:42
best generic careprost reviews how much bimatoprost is safe careprost eyelash serum
does amoxicillin work on women2021-05-15 06:09:42
does amoxicillin work on women
azithromycin 1 gm single dose2021-05-17 03:47:58
Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just nice and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.
cheapest cialis2021-05-18 08:36:03
WOW just what I was searching for. Came here by searching for tadalafil
buy tadalafil no rx2021-05-20 13:06:11
buy tadalafil no rx
cialis vs viagra side effects2021-05-31 07:38:02
Excellent post. Keep posting such kind of information on your page. Im really impressed by your blog. Hey there, You have done a great job. I will definitely digg it and in my view suggest to my friends. I'm confident they'll be benefited from this site.
where to buy ivermectin tablets for humans2021-06-02 13:50:29
whoah this blog is magnificent i love studying your posts. Stay up the great work! You realize, a lot of individuals are looking around for this information, you can help them greatly.
viagraonlineusa2021-06-03 02:55:00
I do not even understand how I ended up right here, but I believed this submit was once great. I don't know who you might be however definitely you are going to a famous blogger should you aren't already. Cheers!
best diet pills walgreens2021-06-03 07:11:38
Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
inhaler from canada2021-06-07 00:27:39
Thanks for ones marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you happen to be a great author. I will remember to bookmark your blog and will eventually come back in the future. I want to encourage you continue your great job, have a nice weekend!
cheapest generic cialis 20mg2021-06-08 23:51:33
cheapest generic cialis 20mg
plaquenil screening guidelines aao2021-06-13 08:59:37
I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. cheers
buy hydroxychloroquine online2021-06-14 04:05:06
buy hydroxychloroquine online
can hydroxychloroquine be bought over the counter2021-06-15 23:21:13
Does your site have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to shoot you an e-mail. I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.
azithromycin 500 mg tablet for sale2021-06-19 09:15:50
We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.
where to buy ivermectin over the counter2021-06-20 02:50:12
Good blog you have got here.. It's hard to find good quality writing like yours these days. I truly appreciate people like you! Take care!!
how much ivermectin for 200 pound person2021-06-23 04:33:49
Hi, this weekend is pleasant in favor of me, because this time i am reading this fantastic educational paragraph here at my home.
oxytetracycline for ducks2021-06-24 03:00:12
I need to to thank you for this great read!! I certainly enjoyed every bit of it. I've got you bookmarked to look at new things you post
hydroxychloroquine trial results2021-06-24 17:19:29
This post is worth everyone's attention. Where can I find out more?
is acyclovir available over counter2021-06-24 19:57:19
Hello there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this site.
success with hydroxychloroquine2021-07-10 23:48:39
I simply could not go away your web site before suggesting that I extremely loved the standard info a person supply to your guests? Is going to be again often to check up on new posts
john hopkins hydroxychloroquine study2021-07-19 12:46:55
Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice practices and we are looking to trade solutions with others, be sure to shoot me an email if interested.
generic viagra 150 mg2021-07-21 04:44:40
Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it ;) I am going to revisit yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.
non prescription z pak azithromycin2021-07-31 22:50:36
Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept
buy hydroxychloroquine online for humans2021-08-07 15:00:53
This is my first time visit at here and i am really impressed to read all at one place.
pustular acne treatment doxycycline2021-08-10 16:24:49
Hi, I wish for to subscribe for this blog to take latest updates, therefore where can i do it please help.
effects of tadalafil on men2021-08-12 03:15:54
Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it ;) I will come back yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.
does hydroxychloroquine work2021-08-13 10:26:27
Hi there colleagues, how is everything, and what you want to say concerning this paragraph, in my view its in fact awesome designed for me.
buy generic hydroxychloroquine2021-08-14 17:27:19
Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!
clomid side effects in men2021-08-18 04:33:29
I'm very happy to discover this great site. I wanted to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely liked every part of it and I have you book marked to look at new things in your website.
hydroxychloroquine shelf life2021-08-23 18:24:02
Hi, i think that i saw you visited my web site so i got here to return the desire?.I'm trying to to find things to improve my website!I guess its adequate to use some of your ideas!!
zithromax peds dosing2021-08-29 03:20:21
Thanks for your personal marvelous posting! I really enjoyed reading it, you might be a great author. I will be sure to bookmark your blog and may come back down the road. I want to encourage continue your great work, have a nice weekend!
can you buy inhalers online2021-08-31 04:29:15
Hey! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Thank you
bactrim 800 mg dosage schedule2021-09-04 21:22:36
Hi there, I read your new stuff like every week. Your writing style is witty, keep up the good work!
medication for cold sores acyclovir2021-09-14 07:47:11
hello!,I love your writing so so much! proportion we keep in touch more about your article on AOL? I need a specialist in this house to unravel my problem. May be that's you! Taking a look forward to see you.
tadalafil black vs tadalafil2021-09-14 16:17:26
That is a great tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very precise information… Appreciate your sharing this one. A must read post!
tadalafil doses recommended2021-09-15 21:18:18
hello there and thank you for your information – I've definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this web site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon.
ivermectin mange treatment2021-10-05 12:14:56
whoah this blog is wonderful i like reading your posts. Stay up the good work! You already know, many individuals are hunting around for this information, you can help them greatly.
polymyxin b sulfate and trimethoprim dosage2021-10-10 07:37:06
It's very simple to find out any topic on web as compared to textbooks, as I found this post at this web site.
cialis available in walgreens over counter?2021-10-16 23:21:44
This website certainly has all of the information I needed concerning this subject and didn't know who to ask.
online cialis florida delivery2021-10-22 20:21:09
Woah! I'm really loving the template/theme of this website. It's simple, yet effective. A lot of times it's very hard to get that "perfect balance" between user friendliness and appearance. I must say you have done a awesome job with this. Additionally, the blog loads super fast for me on Safari. Excellent Blog!
using ivermectin for heartworm treatment2021-10-23 23:18:51
I got this web page from my pal who informed me on the topic of this web site and now this time I am visiting this website and reading very informative posts at this time.
how long before ivermectin works2021-11-03 11:13:00
Helpful info. Fortunate me I found your site unintentionally, and I'm surprised why this coincidence did not happened in advance! I bookmarked it.
ivermectin walgreens2021-11-04 05:17:02
Hi there, I desire to subscribe for this website to get hottest updates, therefore where can i do it please help out.
genuine viagra pills2021-11-08 02:32:19
Thanks for sharing such a pleasant thinking, article is nice, thats why i have read it fully
viagra singapore over the counter2021-11-19 10:12:49
I was wondering if you ever considered changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?
woman viagra over the counter2021-12-01 16:47:37
Hi, I would like to subscribe for this weblog to take latest updates, thus where can i do it please assist.
Power100 2023-02-23 07:21:57

You make so many great points here that I read your article a couple of times. Your views are in accordance with my own for the most part. This is great content for your readers power ทดลองเล่นสล็อต pg
power สล็อตเครดิตฟรี
power pg slot
power หวย ฮานอย
power สล็อต
power แทงบอลออนไลน์

UFABET168GO2023-08-09 05:53:23

ufabet168 vip เว็บตรงแทงบอล และคาสิโนออนไลน์ดีที่สุด สล็อต PG ทดลองเล่น เล่นฟรีทุกค่าย เล่นได้ก่อนใคร

admire 2023-10-30 04:11:20

helix jump I admire the creativity and originality of your post.

Hozzászólok

(Mások is láthatják)
(Nem publikus)

Kategóriák

 
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz 
     
Michelin Minősített Szakszerviz



 
 
 

Termék összehasonlítás

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban.
A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.
További információ