Kosár tartalma ide
Mobilszámaink
0
Kosár
jelenleg üres!
Még üres a kosarad
0
Ezt néztem
 
Az utóbbi négy garnitúrát az R17-től rendeltem. Bár minden webáruház ilyen lenne! Kiváló, gyors, udvarias kommunikáció! THX
István
2018.07.13.
Sallangmentes kommunikáció, gyors kiszállítás! Csak ajánlani tudom.
PB
2017.06.17.
Igy kéne működnie minden web shop nak
Fero25
2018.12.18.
Gyors és segitökész csapat, friss gumik, villám kiszállitás.
Skunk
2018.06.01.
Maximálisan elégedett vagyok: Remek kommunikáció, jó ár, gyors szállítás.
Nagy Iván
2018.08.24.
Gyors, pontos, megbízható. Örülök hogy rátaláltam!
Lacika
2018.08.08.

Nagy német sörszótárMegtekintések: 6778

a_nemetek_es_a_sor.jpg
Kihagyhatatlan és igen kegyes téma német heteink alatt a sör, a németek nemzeti itala! Ha megnézzük az egy főre jutó sörfogyasztást, akkor Európában - Csehország után - Németország foglalja el a második helyet: 109,6 literrel évente. Azt követi Ausztria és Írország. Magyarország csak a 19. helyen kullog. A legkevesebb sört Franciaországban és Olaszországban isszák, ahol a borkultúrának sokkal nagyobb a szerepe. Az 1327 német sörgyár annyiféle sört gyárt, hogy szinte alig lehet átlátni.
 
 
 

 
2015. 07. 29. 

 

 

Sörfajták (Biersorten):
 
Lássuk tehát, hogy milyen sörfajtákat isznak a németek? Fontos megjegyezni, hogy minden sörfajtát más és más formájú sörös pohárba töltik. A sörös poharakat formájuk és űrtartalmuk szerint minden német tartományban másként nevezik. A majdhogynem 100 különböző elnevezést itt nem soroljuk fel.
Egy érdekességet viszont megemlítünk még: A németek a sör mellé nagyon szívesen isznak pálinkát (Schnaps) kísérőnek. Több tartományban is nagy hagyománya van a sörpárlat készítésének és fogyasztásának. A sörpárlat íze a sörre emlékeztet. A drágább sörpárlatokat tölgyfahordóban érlelik.
 

 
Pils
 
A Pils (Pilsener vagy Pilsner) egész Németországban a legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott sörfajta. A Pils
 
szó a sör készítésének a módjára utal, méghozzá a sör különleges erjesztésére. A Pils karakterisztikusan
 
kesernyés és alkoholtartalma 4,0 % és 5,2 % között mozog. Összetevői: világos maláta, lágy víz, élesztő és
 
nagyon aromás komló. Tehát a Pils nem a sör eredetére, hanem a sörkészítésének a módjára utal. 
pils.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weizenbier

Ezt a sört árpamaláta helyett búzából készítik. Magas alkoholtartalmú sör (5,0 % -5,6 %), melyet fűszeres íz jellemez. Nem annyira keserű sör, leginkább a délnémet tartományokban közkedvelt.

 

Hefeweizen

A Hefeweizen egy olyan Weizenbier (búzasör), amelyet nem szűrnek át. Ennek megfelelően nem átlátszó, hanem a színe enyhén „zavaros“, ami ne tévesszen meg bennünket. A sörben levő élesztő „úszkál“ a poharunkban. A palackból való kiöntéskor éppen ezért különösen ügyelnünk kell arra, hogy ezt a palack aljára leülepedett réteget is kiöntsük. Létezik Helles Hefeweizen (világos búzasör) és Dunkles Hefeweizen (sötét búzasör).

weizenbier11.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kristallweizen

A Kristallweizen szintén egy Weizenbier (búzasör), melyet viszont átszűrtek. Átlátszó a pohárban és minden esetben citromkarikával szolgálják fel az éttermekben, kocsmákban és bárokban.

kristallweizen1.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Starkbier

Ezek olyan sörök, melyeknek sokkal nagyobb a fűszertartalma, mint a normális söröké, és éppen ezért nagyobb alkoholtartalommal erjesztik. A hagyomány szerint régen a téli szezonban, november 15-e után fogyasztották, mert „tartalmasabb“ és „táplálóbb“. A világhírű müncheni Starkbierfest minden évben megrendezésre kerül, méghozzá a nagyböjti időszakban. 

salvator-starkbier1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Export

Mit neveznek Németországban Export sörnek? A különös gonddal elkészített, különleges minőségű söröket. Éppen ezért ezeket Premium söröknek is nevezik. Nagyon magas a fűszertartalma és legtöbbször 5 %  feletti az alkoholfoka. Export sört leginkább Dortmund, München és Bécs környékén isznak. 

export1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kölsch

A Kölsch névvel kizárólag a Kölnben készített söröket nevezik, 4,8 % alkoholtartalommal. A Kölsch sör Köln város büszkesége. A híres kölni farsang idején sok túrista is megkedveli.

gaffel_koelsch_kranz_.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Altbier

Az Altbier alkoholtartalma szintén 4,8 %. Ezt a sört a Niederrhein (Alsó-Rajnai) térségében fogyasztják. Düsseldorf legkedveltebb sörfajtája, a dizájn kocsmák és az éjszakai élet elképzelhetetlen enélkül a sör nélkül. Íze sötét és kesernyés.

altbier1.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schwarzbier

Közép-Németország közkedvelt söre a Schwarzbier, melynek színe nagyon sötét. Íze testes, alkoholtartalma 4,8 % és 5 % között mozog.

schwarzbierpokal_11.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berliner Weiße

A Berliner Weiße sör enyhén kesernyés és alkoholtartalma viszonylag alacsony (2,8 %). Kimondottan berlini sörfajta, Berlinben és környékén készítik. Általában a Berliner Weiße sört nem isszák tisztán, hanem édes málnalével (Himbeersaft). Ebben az esetben az éttermben eine Rote Berliner Weiße a neve. De fogyasztják a sört üde Waldmeister-lével is, akkor természetesen a vendég egy Grüne Berliner Weiße rendel.

berlin_4951.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Alkoholfreies Bier

Egyre több ember fogyaszt Németországban alkoholmentes sört: alkoholfreies Bier. Nagyon sok nő, de sok férfi is fogyasztja az autóvezetés miatt.

 

Karamalz

A Karamalz is egy alkoholmentes sör, melyet árpamalátából készítenek már az 50-es évek óta. Alkoholfoka szinte a nullával egyenlő (0,2 %). Nagyon édes, elég magas a kalóriatartalma, éppen ezért kedvelt ital volt a 80-as és a 90-es években. Mára a sok különböző féle üdítőital miatt visszaesett a forgalma. Ezt próbálják új ízesítésű Karamalz sörökkel fellendíteni. Ma már létezik „Karamalz Fresh Lemon“ (tehát citromos ízű) és „Karamalz Aktiv“ (kálciummal és magnéziummal).

karamalz_kasten_rechts1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sörkeverékek (Biermischungen vagy Biermixgetränke):

Legalább annyira közkedvelt Németországban a sört valamivel összekeverni, mint tiszta sört inni. Ez talán a külföldiek számára megdöbbentő, de Németországban annyira elterjedt, hogy feltétlen meg kell ismernünk a legfontosabb „sörkeverékeket“. Évtizedek óta isszák a németek ezeket a különböző ízesítésű italokat az éttermekben, a kocsmákban vagy otthon elkészítve. Viszont 1993 óta, amióta a sörtörvény megváltozott, a sörgyárak is palackozhatnak ilyen sörkeverékeket. Így manapság már meg lehet vásárolni ezeket a szupermarkettekben vagy az italnagykerekben is.

 

sör + limonádé

A legkedveltebb sörkeverék Németországban: a sör + citromos limonádé. A délnémet tartományokban ezt „Radler“-nek nevezik vagy ritkábban azt is mondják, hogy: „Gespritztes“. Északon az „Alster“ vagy „Alsterwasser“ nevek terjedtek el. Berlinben, Brandenburgban és a Sachsen-Anhalt tartományban „Potsdamer“ vagy „Stange“ a neve. Ha valaki a délnémet tartományokban a sört nem citromos limonádéval, hanem ásványvízzel kéri, akkor „Sauer Radler“-t rendel.

 

sör + cola

A sört colával összekeverve már évtizedek óta nagyon kedvelt ital Németországban. A legtöbb helyen ennek „Diesel“ a neve. De regionálisan léteznek más kifejezések is, mint például:Colabier, Moorwasser, Krefelder, Schmutz, Schmutziges, Dreckiges Bier, Gestreiftes, Drecksack, Schussbier, Schweinebier vagy Kalter Kaffee. Mennyi colát kell a sörbe önteni? A cola és a sör aránya minden kocsmában és minden tartományban más és más. Az egész kevés colától egészen a fele-fele arányig, minden létezik és elfogadott.

 

búzasör + cola

Colaweizen“ a neve annak sörkeveréknek, melyben búzasörhöz colát adnak. De néhol Colahefe, Colaweiße, Hefecola, Neger, Cab vagy Mohren névvel is illetik. A búzasör és a cola aránya fele-fele, de nem mindegy, hogy hogyan öntjük össze. Észak-Németországban az a hagyomány, hogy először a colát öntik a pohárba és utána a búzasört, hogy ne annyira habozzon. Dél-Németországban fordított a sorrend. Itt a habréteg kötelező. Tehát a colát öntik a sörhöz, ami által egy édes hab jön létre a pohár tetején. Azonkívül a cola jobban elkeveredik a sörrel és nem marad a pohár alján.

 

sör + ásványvíz

Legtöbbször Pils sört kevernek ásványvizzel. Ennek neve néhol “BMW”, a „Bier-mit-Wasser“ szó rövidítése, máshol „Schneewittchen“ ( = Hófehérke).

 

Rote és Grüne Berliner Weiße

Általában a Berliner Weiße sört nem isszák tisztán, hanem édes málnalével (Himbeersaft). Ebben az esetben az éttermben eine Rote Berliner Weiße a neve. De fogyasztják a sört üde Waldmeister-lével is, akkor természetesen a vendég egy Grüne Berliner Weiße rendel. Ha viszont a „mit Strippe“ hangzik el, az azt jelenti, hogy kömény párlatot kérnek bele, ami természetesen a sör alkoholtartalmat növeli.

 

Potsdamer

A Potsdamer elnevezést külön is megemlítjük, mert Kelet-Németországban nagyon elterjedt. A sört (legtöbbször a Pils sört) keverik narancs vagy citromos limonadéval. Van aki a Pots vagy aPotsi nevet használja.

 

Heller Moritz

A Heller Moritz búzasörből (Weizenbier) és pezsgőből készül. Nagyon habzik és minden esetben citromkarikával szolgálják fel.

 

Monaco

Monaco a neve annak a sörkeveréknek, amely Pils sörből és egy kevés Grenadine szirupból áll (Grenadine: egy édes, vörös színű gyümölcsszirup).

 

Almradler

Az Almradler egy olyan kevert ital, amelyben sört Almdudler alma üdítővel keverik.

 

Kowalsky

A Kowalsky nem más, mint sörbe egy kis pálinkát (Schnaps) keverni.

 

Alt-Schuss, Schuss, Pilsschuss

Ezekkel a nevekkel azokat a sörkeverékeket illetik, amelyekben valamilyen sört malátasörrel öntenek össze. Például Altbier + Malzbier (malátasör) vagy Pils + Malzbier (malátasör).

 

Bananenweizen, Kirschweizen, Johannisbeerweizen és Pfirsichweizen

Ezek a sörkeverékek búzasörből (Weizenbier) és valamilyen gyümölcslé keverékéből készülnek (banánlé, cseresznyelé, ribizlilé vagy baracklé).

 

Red Eye, Red beer

A Red Eye vagy Red beer sör és paradicsomlé keveréke.

 

Schwuchtel

Ha Pils sört vagy Kölsch sört almalével keverünk, azt sok helyen „Schwuchtel“-nek nevezik.

 

Hozzászólok

(Mások is láthatják)
(Nem publikus)

Kategóriák

 
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz 
     
Michelin Minősített Szakszerviz



 
 
 

Termék összehasonlítás

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban.
A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.
További információ