00000
|
elégedett vásárló 2007-óta |
Ezt a sört árpamaláta helyett búzából készítik. Magas alkoholtartalmú sör (5,0 % -5,6 %), melyet fűszeres íz jellemez. Nem annyira keserű sör, leginkább a délnémet tartományokban közkedvelt.
Hefeweizen
A Hefeweizen egy olyan Weizenbier (búzasör), amelyet nem szűrnek át. Ennek megfelelően nem átlátszó, hanem a színe enyhén „zavaros“, ami ne tévesszen meg bennünket. A sörben levő élesztő „úszkál“ a poharunkban. A palackból való kiöntéskor éppen ezért különösen ügyelnünk kell arra, hogy ezt a palack aljára leülepedett réteget is kiöntsük. Létezik Helles Hefeweizen (világos búzasör) és Dunkles Hefeweizen (sötét búzasör).
Kristallweizen
A Kristallweizen szintén egy Weizenbier (búzasör), melyet viszont átszűrtek. Átlátszó a pohárban és minden esetben citromkarikával szolgálják fel az éttermekben, kocsmákban és bárokban.
Starkbier
Ezek olyan sörök, melyeknek sokkal nagyobb a fűszertartalma, mint a normális söröké, és éppen ezért nagyobb alkoholtartalommal erjesztik. A hagyomány szerint régen a téli szezonban, november 15-e után fogyasztották, mert „tartalmasabb“ és „táplálóbb“. A világhírű müncheni Starkbierfest minden évben megrendezésre kerül, méghozzá a nagyböjti időszakban.
Export
Mit neveznek Németországban Export sörnek? A különös gonddal elkészített, különleges minőségű söröket. Éppen ezért ezeket Premium söröknek is nevezik. Nagyon magas a fűszertartalma és legtöbbször 5 % feletti az alkoholfoka. Export sört leginkább Dortmund, München és Bécs környékén isznak.
Kölsch
A Kölsch névvel kizárólag a Kölnben készített söröket nevezik, 4,8 % alkoholtartalommal. A Kölsch sör Köln város büszkesége. A híres kölni farsang idején sok túrista is megkedveli.
Az Altbier alkoholtartalma szintén 4,8 %. Ezt a sört a Niederrhein (Alsó-Rajnai) térségében fogyasztják. Düsseldorf legkedveltebb sörfajtája, a dizájn kocsmák és az éjszakai élet elképzelhetetlen enélkül a sör nélkül. Íze sötét és kesernyés.
Schwarzbier
Közép-Németország közkedvelt söre a Schwarzbier, melynek színe nagyon sötét. Íze testes, alkoholtartalma 4,8 % és 5 % között mozog.
Berliner Weiße
A Berliner Weiße sör enyhén kesernyés és alkoholtartalma viszonylag alacsony (2,8 %). Kimondottan berlini sörfajta, Berlinben és környékén készítik. Általában a Berliner Weiße sört nem isszák tisztán, hanem édes málnalével (Himbeersaft). Ebben az esetben az éttermben eine Rote Berliner Weiße a neve. De fogyasztják a sört üde Waldmeister-lével is, akkor természetesen a vendég egy Grüne Berliner Weiße rendel.
Alkoholfreies Bier
Egyre több ember fogyaszt Németországban alkoholmentes sört: alkoholfreies Bier. Nagyon sok nő, de sok férfi is fogyasztja az autóvezetés miatt.
Karamalz
A Karamalz is egy alkoholmentes sör, melyet árpamalátából készítenek már az 50-es évek óta. Alkoholfoka szinte a nullával egyenlő (0,2 %). Nagyon édes, elég magas a kalóriatartalma, éppen ezért kedvelt ital volt a 80-as és a 90-es években. Mára a sok különböző féle üdítőital miatt visszaesett a forgalma. Ezt próbálják új ízesítésű Karamalz sörökkel fellendíteni. Ma már létezik „Karamalz Fresh Lemon“ (tehát citromos ízű) és „Karamalz Aktiv“ (kálciummal és magnéziummal).
Sörkeverékek (Biermischungen vagy Biermixgetränke):
Legalább annyira közkedvelt Németországban a sört valamivel összekeverni, mint tiszta sört inni. Ez talán a külföldiek számára megdöbbentő, de Németországban annyira elterjedt, hogy feltétlen meg kell ismernünk a legfontosabb „sörkeverékeket“. Évtizedek óta isszák a németek ezeket a különböző ízesítésű italokat az éttermekben, a kocsmákban vagy otthon elkészítve. Viszont 1993 óta, amióta a sörtörvény megváltozott, a sörgyárak is palackozhatnak ilyen sörkeverékeket. Így manapság már meg lehet vásárolni ezeket a szupermarkettekben vagy az italnagykerekben is.
sör + limonádé
A legkedveltebb sörkeverék Németországban: a sör + citromos limonádé. A délnémet tartományokban ezt „Radler“-nek nevezik vagy ritkábban azt is mondják, hogy: „Gespritztes“. Északon az „Alster“ vagy „Alsterwasser“ nevek terjedtek el. Berlinben, Brandenburgban és a Sachsen-Anhalt tartományban „Potsdamer“ vagy „Stange“ a neve. Ha valaki a délnémet tartományokban a sört nem citromos limonádéval, hanem ásványvízzel kéri, akkor „Sauer Radler“-t rendel.
sör + cola
A sört colával összekeverve már évtizedek óta nagyon kedvelt ital Németországban. A legtöbb helyen ennek „Diesel“ a neve. De regionálisan léteznek más kifejezések is, mint például:Colabier, Moorwasser, Krefelder, Schmutz, Schmutziges, Dreckiges Bier, Gestreiftes, Drecksack, Schussbier, Schweinebier vagy Kalter Kaffee. Mennyi colát kell a sörbe önteni? A cola és a sör aránya minden kocsmában és minden tartományban más és más. Az egész kevés colától egészen a fele-fele arányig, minden létezik és elfogadott.
búzasör + cola
„Colaweizen“ a neve annak sörkeveréknek, melyben búzasörhöz colát adnak. De néhol Colahefe, Colaweiße, Hefecola, Neger, Cab vagy Mohren névvel is illetik. A búzasör és a cola aránya fele-fele, de nem mindegy, hogy hogyan öntjük össze. Észak-Németországban az a hagyomány, hogy először a colát öntik a pohárba és utána a búzasört, hogy ne annyira habozzon. Dél-Németországban fordított a sorrend. Itt a habréteg kötelező. Tehát a colát öntik a sörhöz, ami által egy édes hab jön létre a pohár tetején. Azonkívül a cola jobban elkeveredik a sörrel és nem marad a pohár alján.
sör + ásványvíz
Legtöbbször Pils sört kevernek ásványvizzel. Ennek neve néhol “BMW”, a „Bier-mit-Wasser“ szó rövidítése, máshol „Schneewittchen“ ( = Hófehérke).
Rote és Grüne Berliner Weiße
Általában a Berliner Weiße sört nem isszák tisztán, hanem édes málnalével (Himbeersaft). Ebben az esetben az éttermben eine Rote Berliner Weiße a neve. De fogyasztják a sört üde Waldmeister-lével is, akkor természetesen a vendég egy Grüne Berliner Weiße rendel. Ha viszont a „mit Strippe“ hangzik el, az azt jelenti, hogy kömény párlatot kérnek bele, ami természetesen a sör alkoholtartalmat növeli.
Potsdamer
A Potsdamer elnevezést külön is megemlítjük, mert Kelet-Németországban nagyon elterjedt. A sört (legtöbbször a Pils sört) keverik narancs vagy citromos limonadéval. Van aki a Pots vagy aPotsi nevet használja.
Heller Moritz
A Heller Moritz búzasörből (Weizenbier) és pezsgőből készül. Nagyon habzik és minden esetben citromkarikával szolgálják fel.
Monaco
Monaco a neve annak a sörkeveréknek, amely Pils sörből és egy kevés Grenadine szirupból áll (Grenadine: egy édes, vörös színű gyümölcsszirup).
Almradler
Az Almradler egy olyan kevert ital, amelyben sört Almdudler alma üdítővel keverik.
Kowalsky
A Kowalsky nem más, mint sörbe egy kis pálinkát (Schnaps) keverni.
Alt-Schuss, Schuss, Pilsschuss
Ezekkel a nevekkel azokat a sörkeverékeket illetik, amelyekben valamilyen sört malátasörrel öntenek össze. Például Altbier + Malzbier (malátasör) vagy Pils + Malzbier (malátasör).
Bananenweizen, Kirschweizen, Johannisbeerweizen és Pfirsichweizen
Ezek a sörkeverékek búzasörből (Weizenbier) és valamilyen gyümölcslé keverékéből készülnek (banánlé, cseresznyelé, ribizlilé vagy baracklé).
Red Eye, Red beer
A Red Eye vagy Red beer sör és paradicsomlé keveréke.
Schwuchtel
Ha Pils sört vagy Kölsch sört almalével keverünk, azt sok helyen „Schwuchtel“-nek nevezik.
Hozzászólok
(személyes átvétel esetén is add le a rendelést)
Terrex Kft,, 4031 Debrecen, István út 112
Motorgumi Szakértő Email: szabo@r17.hu |
|
Technikai kérdések Email: soltesz@r17.hu Mobil: +36 (30) 440 5161
|
|
Szállítási és számlázási információk Email: lorincz@r17.hu Mobil: +36 (30) 299 5169
|